5 tips om de decemberdrukte te overleven

5 tips om de decemberdrukte te overleven

De decembermaand is begonnen en dat is voor veel ouders een drukke periode. Met Sinterklaas en Kerst voor de boeg is het aanpoten. Je hebt in deze maand zoveel waar je aan moet denken en wat je nog moet regelen, dus bedachten wij 5 tips die je kunnen helpen om het een beetje rustiger en relaxter te laten verlopen. Want goed voorbereiden en het op een andere manier bekijken is het halve werk. Laten we massaal gaan genieten van de dagen die gaan komen en onszelf niet gek laten maken.

Hoe? Nou hier komt het:

1.Begin op tijd.

Het klinkt cliché maar het is echt zo. Vaak heb je zelf stress van de bomvolle maand, dus een planning maken helpt. Het enige is dat je het dan nog wel even moet doen. Help jezelf en doe telkens een klein beetje in plaats van alles op het laatste moment. Zo hou je overzicht en hoef je niks gestrest en gehaast te doen. Begin dus op tijd met inkopen doen en lijstjes maken en je hebt gegarandeerd een rustigere maand.

2.Soms is het genoeg.

Wij, als enthousiaste ouders, zijn nogal snel geneigd in een maand als december alle leuke dingen in een korte tijd te proppen. Er zijn in deze maanden zoveel leuke dingen dat je niet weet wat je moet kiezen en laten. Voor veel kinderen en hun ouders betekent dit ook heel veel stress, dus doe jezelf en je kind een plezier en maak keuzes. Als het voor je kind allemaal teveel wordt is dat een reden om druk, lastig of pittig te worden. Voor zowel jou en je kind niet gezellig. Kortom, doe vooral leuke dingen maar onthoud; less is more!
Kies voor de dingen die onvergetelijk zijn en laat de ‘’gewoon’’ leuke dingen een keer aan je voorbijgaan.

3.Bekijk de situatie eens vanuit je kind.

Veel kinderen kunnen soms lastig zijn tijdens de decembermaanden, maar bekijk het eens door hun ogen. Een hele maand vol spanning, volle weken en heel veel dingen die anders gaan dan anders.  Kinderen zijn deze dagen moe moe moe en dan worden ze ook nog eens van hot naar her gesleept met een gestreste moeder of vader die zelf niet veel kan hebben…. Gek hè, dat ze zo pittig zijn in deze maand? Bekijk de situatie eens vanuit je kind en probeer ze te begrijpen.

4.Biedt je kind structuur.

Maak een leuke (aftel)kalender waar alle belangrijke activiteiten op staan. Zo weet je kind(eren) waar ze aan toe zijn en het is ook gewoon leuk om er samen een kunstwerk van te maken. Het ritueel van elke dag afstrepen van de kalender geeft ook een bepaalde structuur. Daarnaast is het juist in deze tijd extra belangrijk om terug naar de basis te gaan en je vaste routines in stand te houden. Zo creëer je duidelijkheid en rust.

5.Maak het jezelf vooral niet moeilijk.

Bezorgt iets je stress? Los ze dan anders op. Vermijdt stress en vind nieuwe manieren om dingen gedaan te krijgen. Geen tijd om cadeaus te kopen in de winkel? Bestel ze dan online. Geen zin om in een bomvolle winkel kerstinkopen te doen en wil je er rustig over na kunnen denken? Bestel je boodschappen dan online. Scheelt je ook nog een schouwen. Het kan vaak simpeler dan wij denken. Kwestie van even iets langer nadenken, je schuldgevoel loslaten en buiten de vaste patronen treden.

Op naar een decembermaand die in het teken staat van genieten. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.